WPC terasy 2: Na co si dát pozor při výběru WPC terasy?

Pokud se rozhodnete pro dřevoplastový povrch na terasu, dobře si vyberte, který konkrétní materiál a profil zvolíte. Jsou mezi nimi rozdíly, které mohou prodloužit i zkrátit životnost vaší wpc terasy.



Dutý vs. plný profil wpc terasových prken
Plný profil wpc prken je velmi důležitý u ploch s větším zatížením, jako jsou terasa u restaurace nebo pokud na ni terasu chcete umístit vířivku apod. Snese větší zatížení, je však také dražší. Tzv. dutý profil je levnější a pro soukromou terasu u domu s menším provozem zpravidla dostačující. Pozor jen, aby stěny u dutého profilu nebyly příliš tenké. Pak by mohlo po čase dojít k poškození prkna a propadu terasy. Šikovným kompromisem jsou proto polodutá prkna s otvory kulatého tvaru o menším průměru.

Duté dřevoplastové prkno 
(Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)

 
Plný profil WPC prken
 (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)



Polodutý profil WPC prken Likewood 23
 (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)



Původ materiálu
Je zcela pochopitelné, že tuzemští výrobci brojí proti silné konkurenci dováženého wpc materiálu z Číny. Ale bohužel se nedá paušalizovat a říci, že všechen materiál, který z této asijské země pochází, je nekvalitní. Tím, jak koncoví spotřebitelé žádají od prodejců vyšší kvalitu, tak si i východní výrobci dávají více a více záležet na jakosti svého materiálu. Velká většina wpc na našem trhu právě z Číny pochází.

Stálobarevnost
I přesto, že u většiny nabízených wpc prken najdete pojem „stálobarevné“, ne vždy si prkna opravdu po celou svou životnost udrží svůj původní odstín. Často dochází k mírnému vyblednutí odstínu. Ovšem v porovnání s patinou – šedivěním – které se děje u dřevěných teras, je tato ztráta barevnosti nevýznamná.
Ptejte se proto prodejce na jejich zkušenosti a reference, jak se materiál chová i po čase, abyste nebyli nemile překvapeni.
Na trhu se již několik let najdete i wpc terasy se speciální vrchní ochrannou vrstvou, která nejen že povrch terasy chrání před vznikem map a fleků, ale zajišťuje i barevnou stálost povrchu. Opět je dobré se informovat na kvalitu, zkušenosti a životnost u prodejce.

WPC prkna PROTECT 23 se vzhledem dřeva
- embosovaný povrch a ochranná fólie


Barva terasových prken
Je potřeba také zvážit, kde bude terasa umístěna, jakým směrem orientována a jak užívána. Tmavé wpc terasy a terasy ze směsi dřeva a pvc mají sklon se na prudkém letním slunci hodně nahřívat, což není příjemné pro chůzi na boso. Pokud tedy budete vytvářet z wpc prken plochu kolem bazénu, je lepší zvolit světlejší odstín a směs dřeva a polyethylenu.

Pozor na montáž
Když už máte kvalitní materiál, dejte si záležet i na pokládce. Na rozdíl od dřevěných terasových prken se wpc terasová prkna neroztahují do šířky, ale do délky, a proto je nutné na koncích prken nechat dostatečné mezery pro změny délky důsledkem změn okolních teplot. Zpravidla se doporučuje i 1 - 1,5 cm.


Příspěvky Blogu Krásné Bydlení k tématu WPC terasy:


Foto: Fasády & Terasy s.r.o.

Aktualizováno: 13. 2. 2022

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana