WPC terasy 1: Co je to WPC a jaké jsou typy vzhledu dřevoplastových prken?

Se začínajícím jarem se opět vynořuje často probírané téma ideálního materiálu na terasy a plochy kolem bazénů.



Pokud narazíte na diskuse na téma wpc teras, zpravidla se setkáte se zcela protichůdnými názory. Někteří wpc terasy striktně zavrhují, protože jde z jejich pohledu o „umělotinu“, ze které čiší „plastovost“, a v dřevoplastu vidí neekologický, nepřírodní materiál. Jiní, většinou ti, kteří si již takovou terasu pořídili, jsou však zpravidla dřevoplastovou terasou nadšeni.

Kdo z nich má pravdu?

Co je to WPC a jaké má vlastnosti?

Nejlépe začít tím, co se pod zkratkou wpc skrývá. WPC je zkratka anglických slov Wood Plastic Composite. Jde tedy o kompozit – směs – dřeva a plastu. Poměr je zpravidla cca 50-60% dřevo, 30-50% plast (objevuje se HDPE, PP i PVC) a do 10% tvoří přísady.

Výrobci tvrdí, že jde o ekologický materiál, který využívá zbytkové dřevo a plně recyklovaný plast. Tím, že se nemusejí kácet další stromy, vlastně šetří životní prostředí.

Další předností má být jejich bezúdržbovost. Toto je pochopitelně trochu zavádějící. Každá plocha, ať již dřevěná terasa, wpc terasa nebo terasa z dlažby, se musí udržovat. Je nutné ji minimálně očistit od nečistot. Pokud vám na ni při grilování vystříkne olej, je vhodné ho co nejrychleji omýt.
Co pod pojmem „bezúdržbovost“ však výrobci a prodejci míní je fakt, že na rozdíl od dřevěných teras není nutné wpc terasy pravidelně natírat impregnačními oleji nebo lazurami, aby se jim udržela barevnost. Ale i u teras z wpc je nutné počítat s tím, že k určité mírné změně barevnosti dojít může. Přeci jen minimálně polovina materiálu je dřevo.
Právě tato minimální potřeba údržby je asi hlavním důvodem, proč si lidé wpc terasy pořizují.

Když už ale hovoříme o krásném bydlení a kráse terasy, musíme dát za pravdu skeptikům. Prozatím se žádná wpc terasa nikdy vzhledově nevyrovnala kráse terasy z přírodního dřeva (a asi ani nikdy nevyrovná). Tady musíme s odpůrci dřevoplastových teras do velké míry souhlasit.

Jednou z nevýhod wpc je i fakt, že se zejména tmavší odstíny dřevoplastu na letním poledním slunci dokáží až nepříjemně rozpálit, což může být nevýhodou zejména u bazénů, kde chodíme na boso.

Různé designy a odstíny wpc prken více či méně imitujícími vzhled dřeva

Ale i vzhled wpc teras prochází vývojem.
Zatímco dříve byla dostupná wpc prkna pouze v jednobarevných variantách (seženete barvy pod označením „červená“, „červenohnědá“, „hnědá“, „žlutozelená“, „terra“, „marrone“, „šedá“ a různé další), tak novým trendem v nabídce wpc teras jsou prkna různé žíhaná, vícebarevná či dvoubarevná wpc prkna (označení se liší výrobce od výrobce), která se vzhledem více či méně přibližují vzhledu dřevěných terasových prken. 
Některá prkna jsou protiskluzově drážkovaná, stejně jako ta dřevěná, jiná jsou sice hladká, ale na jejich povrchu je imitována struktura dřeva (tzv. embosování). Výrobci se tedy opravdu snaží i tento hendikep co nejvíce odstranit.
První wpc prkna s povrchem imitujícím dřevo se na českém trhu objevila v letech 2014 - 2015 a jejich popularita stále roste. Terasy z "vícebarevných" wpc prken vypadají opravdu mnohem lépe, než ty z prken jednobarevných. Navíc ochranná folie na jejich povrch často zamezuje i mnoha skvrnám.
Mírným negativem pak snad je jen jejich trochu vyšší cena ve srovnání s klasickými jednobarevnými dutými wpc prkny.

Pro srovnání:
Klasická drážkovaná "jednobarevná" WPC prkna

 

Embosovaný povrch se strukturou dřeva WPC prken PROTECT



Další příspěvky blogu Krásné Bydlení k tématu WPC terasy:

Foto: Fasády & Terasy s.r.o.

Aktualizováno: 8. 3. 2021

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana