Jak dlouhodobě ochránit dřevostavbu před vlhkostí? Pomůže varovný sledovací systém Senzomatic

V dnešní době jsou jako varianta vlastního bydlení velmi oblíbené dřevostavby. Není divu, že se stále více lidí rozhodne místo klasického zděného domu právě pro dům ze dřeva. 


Dřevěný dům nabízí nespočet výhod, mezi které patří například zdravé prostředí, úspora energií a rychlá výstavba. Životnost moderní dřevostavby je přitom srovnatelná s životností zděné stavby. Navíc je v případě zatopení rozhodně lehčí odvětrat a odvlhčit právě dřevostavbu než zděný dům. Její vysušení trvá několik týdnů a ne měsíců jako u zděné stavby.

Přitom právě nadměrná vlhkost v domě, úniky vody či její prosakování patří mezi nejčastější problémy všech staveb. Mohou nastat z různých příčin. Jak jim předejít, případně je včas odhalit a zabránit tak větším škodám? 


Jak postavit dřevostavbu, aby vám ji vlhkost nezničila?

Ať již budete stavět dřevostavbu svépomocí nebo si necháte postavit montovanou dřevostavbu na klíč, vždy je potřeba dohlédnout na kvalitní konstrukci a konstrukční ochranu dřevostavby.
Avšak i maličká netěsnost stačí k tomu, aby byla dřevostavba vlhkostí v budoucnu ohrožena.

Devastující následky dlouhodobé vlhkosti a vysoké náklady na rekonstrukci


Pokud nezachytíte únik vody včas, mohou se v domě objevit pro zdraví škodlivé plísně a houby, nebo hůř, mohou vás postihnout nákladné opravy. 

To potvrzuje i zkušenost pana Holuba. Ten si postavil krásnou dřevostavbu. Při montáži sprchového koutu došlo k chybě a podle znalce mu při každé sprše celých 7 let zatékalo 30 % vody do základové desky domu. Majitel objevil, díky až díky již viditelné skvrně, zcela podmáčené, shnilé a na různých místech dokonce úplně přerušené dřevěné trámy. Náklady na opravu činily zhruba 700 tisíc korun. Kdyby se únik odhalil včas, v rámci dnů, stačilo by na opravy pár tisíc. O rozsáhlých škodách si můžete udělat obrázek z fotek.



Autor fotografií: pan Holub


Varovný systém Senzomatic pomůže ochránit dřevostavbu před skrytou vlhkostí

Aby se předešlo podobné situaci, je dobré si dřevostavbu před vlhkostí ohlídat. K tomu slouží unikátní český systém Senzomatic (dříve MoistureGuard), který sleduje úroveň vlhkosti přímo ve stavební konstrukci dřevěného domu a dokáže odhalit i ty nejmenší úniky vody včas.
Technologie pochází z Českého vysokého učení technického (ČVUT) a Výzkumného centra pro energeticky účinné budovy (UCEEB), je výsledkem víceletého projektu zaměřeného na efektivní měření vlhkosti a účinky vlhkosti ve dřevě. Je dobře, že si tento unikátní systém, který může významně pomoci při ochraně domu, nenechali akademici pro sebe a dostává se do praxe stavby dřevěných domů.
Systém Senzomatic v tuto chvíli monitoruje přes 200 staveb a rozšiřuje se i do zahraničí.

Takto vypadají nenápadná čidla, která vám ochrání dům. Slovy klasika: "Malá, ale šikovná." 😉

 


Foto: Senzomatic (MoistureGuard)

Ideální je instalace již během samotné stavby dřevěného domu, ale není problém i jeho následná montáž do již stojící dřevostavby ať již nové či během rekonstrukce staršího dřevěného domu.


Jak sledovací systém Senzomatic (dříve MoistureGuard) funguje?

  1. Systém sleduje úroveň vlhkosti přímo ve stavební konstrukci vašeho domu.

  2. Dokáže odhalit i ty nejmenší úniky vody v domě a zabránit tak pozdějším nákladným opravám.

  3. Senzory se instalují na nejrizikovější místa v domě, jako jsou koupelna, WC, technická místnost, kuchyň, ale i rovné střechy nebo pod podlahové topení, kde by mohlo dojít k zatečení.

  4. Centrální jednotka sbírá data z instalovaných čidel, která se mohou stahovat lokálně, nebo se v případě připojení k internetu automaticky odesílají do cloudového úložiště, kde se vyhodnocuje velikost problému, možné příčiny a pravděpodobné místo úniku vody.

  5. Zprávy ze systému Senzomatic můžete sledovat ve svém zákaznickém účtu, nebo si nastavíte, aby vám systém zasílal zprávy automaticky e-mailem.

Více informací se dozvíte přímo na webu MoistureGuard, kde vám poradí, jak správně postupovat, abyste předešli velkým škodám a nákladným opravám vašeho krásného dřevěného bydlení.


Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana