Návod, jak ušít jednoduchou šestidílovou sukni se vsazovaným klínem




Dnes bych se s Vámi ráda podělila o návod, jak snadno ušít šestidílovou sukni se vsazeným klínem a použít k tomu třeba staré džíny a zbytky látek.
Tuto jednoduchou sukni zvládne určitě i začínající švadlenka.

Návod na rychlou a velmi jednoduchou sukénku pro holčičky



Potřebujeme:
- 2 látky, které k sobě pěkně ladí
- vhodné nitě, gumu do pasu a šicí stroj ;-).
Já jsem použila zbytky látek - své staré kalhoty na obdélníkové pruhy a zbytky ze šatů na klíny.

1) Ze základní látky si nastříháme 6 obdélníků – rozměry podle toho, jak širokou a dlouhou sukní chceme. Přibližně obvod pasu vydělíme 6 (nebo 8mi, chceme-li 8midílovou apod.) a s určitým nadměrkem nám vychází šíře obdélníku.
Výška obdélníku zas naznačuje výslednou délku sukně – přidáme ovšem rezervu na ohnutí v pase a na začištění spodního okraje.
(já jsem potřebovala pas cca 53 cm, výsledná délka kolem 35 cm, takže jsem stříhala obdélníky cca 11,5 cm x cca 39 cm. Uvádím včetně nadměrků na pas (ohnutí cca 2-3cm nahoře + 2 x 1cm na stranách na švy)

2) Z druhé látky nastříháme 6 trojúhelníků s kulatou spodní stranou (nejlépe z jiného materiálu ladícího k základní látce). Dvě dlouhé strany by měly být stejně dlouhé a i ostatní body oblouku mají být stejně vzdálené od špice trojúhelníku. Např. 21 cm + přidat na švy na všech 3 stranách, dole případně více na ohnutí délky sukně. Klíny je možné vypodložit - viz tip na konci návodu.




3) Vždy přišijeme 1 trojúhelník k 1 pruhu základní látky, líc na líc, spodní okraj oblouku klínu ke spodnímu okraji obdélníku. Takto sesadíme všech 6 dílů, vždy 1 obdélník + 1 klín.




4) Následně sesadíme a přišijeme i druhou stranu klínu k volné straně dalšího obdélníku. - takto sesadíme všechny části k sobě.




5) Začistíme entlem horní i spodní okraj. Ohneme horní okraj o cca 3 cm (podle šíře gumy, kterou chceme protahovat) a naměříme stejnou délku všude po obvodu sukně a zahneme a prošijeme délku sukně.
Protáhneme gumu a je hotovo :-)

Tip – pokud použijete pevnou látku na základní obdélník jako já a doplňkovou máte tenčí, máte dvě varianty. 1) tenčí látku vypodložit např. zažehlovacím vlizelínem, aby byla pevnější. Pokud to uděláte, je rozšíření pěkně viditelné a pevnější.
2) tenčí látku nevypodložit – pak se klíny trochu schovají mezi obdélníky, nebudou tak zřetelné – , viditelné, ale to může být také pěkné – že jsou viditelné víc spíš při pohybu, kdy se obdélníky rozevřou.

Poznámka:
Pokud byste našli v popisu nějakou chybičku, měli připomínky nebo nápady na vylepšení, napište mi na: krasnebydleni.dn@gmail.com.

Pokud se vám návod líbí, budu ráda, když jej budete i dál sdílet. Pokud byste ho chtěli použít na svém webu/blogu nějaký nákres, můžete, podmínkou je jen odkaz  na tuto stránku jako na původní zdroj. Návod jsem tvořila sama ;-) Děkuji za pochopení. Dana

Doporučuji prohlédnout i další návody na šití na mém blogu:
Snadný návod jak ušít penál na pastelky
Návod jak ušít kosmetickou taštičku na toaletní potřeby s plochým dnem
Střih a návod, jak ušít dětskou čepici ušanku
Jak vyrobit pavouka na čarodějnický kostým?
Jak zkrátit kalhoty?
Šijeme dekorační polštáře podle vlastní fantazie

A pokud rády háčkujete, najdete tu i mé oblíbené nákresy a návody na háčkování zvonků, kraslic, podtácků a soviček.

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana