Venkovní keramická dlažba


Dlažba je velmi oblíbeným materiálem jak pro interiér, tak i exteriér. U venkovní dlažby jsou požadavky na odolnost materiálu pochopitelně větší než u dlažby interiérové.

Venkovní dlažba musí být mrazuvzdorná, nenasákavá a pevná. Měla by být odolná proti mechanickému otěru a protiskluzová.

Druhů dlažby je velké množství – keramická, betonová, z cihel, kamene nebo moderních recyklovaných materiálů jako je pryž a plast.

Venkovní dlažba od italské společnosti Casagrande Padana

Venkovní keramická dlažba je využívána nejčastěji v okolí bazénů a na terasách. Důležité je, aby byla kvalitní a výrobcem přímo určena pro venkovní použití. Pro použití v exteriéru se hodí spíše neglazované dlaždice, tj. režné nebo leštěné. Glazované dlaždice sice mají vyšší tvrdost a nabízejí širší možnosti co do vzhledu, ale jsou méně odolné proti otěru a nehodí se do prostor s vysokou zátěží. Moderní venkovní keramická dlažba se nabízí v široké škále dekorů a formátů od menších rozměrů až po velké dílce 100 x 100 cm či 60 x 120 cm.

Vzhledově může keramická dlažba napodobovat různé druhy kamene, dřeva i dřevěných prken. Tyto designy přírodních materiálů harmonicky zapadnou do prostředí zahrady a lze je snadno doplnit o různé zahradní dekorace a nábytek ze dřeva, ratanu i kovu, tak jak se komu líbí a vyhovuje, a vytvořit útulné zákoutí terasy, kde bude radost trávit volný čas.   


Mrazuvzdorná keramická dlažba Kronos dekor dřeva

Protiskluzová dlažba s dekorem dřevěných čtverců od Kronos Ceramiche



Náš tip: Pro kvalitnější pokládku velkoformátové dlažby (např. 40 x 120, 60 x 120 cm atd.) vyvinula společnost Buzon Pedestal International speciální systém pokládky této dlažby na hliníkové kolejnice na rektifikačních terčích. Díky U-BRS systému snadno vyrovnáte nepřesnosti v podkladu a docílíte lepší rovinnosti terasy. Hliníkové kolejnice, které se na terče umisťují, pak umožňují lepší podepření velkoformátové dlažby nejen v rozích, ale na větší ploše a snižují množství potřebných terčů.


Pokládka velkoformátové keramické dlažby na BRS systém Buzon


Foto: Kronos Ceramiche a Casalgrande Padana

Další články:

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana