Provětrávané fasády různých tváří

Fasáda může domu významně prospět, ale také uškodit. Je vhodné proto vybrat správný materiál nebo jejich kombinaci. V dnešní době je nabídka fasádních obkladů velmi široká. K tradičním materiálům přibily i moderní fasádní obklady. Jak si ale vybrat ten nejvhodnější?

  Dřevěný fasádní obklad - systém Techniclic (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)


Každá fasáda musí v první řadě splňovat požadavky na ochranu obvodové konstrukce. Moderní materiály zpravidla vynikají nad klasickou omítkou minimálními nároky na údržbu.

Důležité je však také estetické hledisko. Vhodná kombinace barev, formátu i materiálu fasádního obkladu výrazně vylepší celkový vzhled fasády. A nemusí se jednat o novostavbu. Starší dům může nová a vhodně zvolená fasáda změnit k nepoznání. Je potřeba zvážit vhodnou kombinaci barev a typu materiálu. Zpravidla se doporučuje použití jednoho hlavního materiálu a maximálně dvou doplňkových.

V současnosti je nabídka fasádních obkladů opravdu široká. Z klasických obkladů jsou to materiály kamenné, keramické, dřevěné i kovové (nejčastěji hliníkové). K nim se přidávají materiálu 21. století, jako dřevoplast, plast, silikát a další různé sloučeniny s vylepšenými konstrukčně-technickými a také ekologickými vlastnostmi.

Co se týče funkčnosti, odvětrávané fasádní systémy, ať již dřevěné, dřevoplastové či jiné, přispívají k regulaci vlhkosti a teploty domu a snižují energetickou náročnost budovy:
  • regulace teploty budovy - díky vzduchové mezeře a proudění vzduchu dochází v horkých dnech k přirozenému ochlazování. V zimním období naopak provětrávaná fasáda eliminuje úniky tepla a snižuje tak výdaje za vytápění.
  • regulace vlhkosti zdiva - cirkulace vzduchu zajišťuje vysoušení zdiva a předchází tak vzniku plísní na zdech a vlhkým rohům. Přispívá tak k lepšímu a zdravější prostředí v budově a prodloužení životnosti stavby.
  • montáž probíhá suchou cestou a umožňuje skrytí různých nerovností na fasádě
Nevýhodou je pak snad jedině vyšší cena oproti kontaktním zateplovacím systémům.

Dřevěná fasáda se skrytým uchycením Techniclic (Foto: Vetedy Group)

Materiály pro provětrávané fasády


Nejstarším a generacemi ověřeným materiálem je zajisté dřevo.
Dřevěné fasády dodávají domu nezaměnitelný vzhled, působí teplým a pozitivním dojmem. Nároky na údržbu dřevěné fasády jsou vždy závislé na druhu použitého dřeva. Exotické dřeviny nebo tepelně upravené dřeviny nepotřebují pro zachování dlouhé životnosti pravidelné ošetření impregnací. U běžných evropských dřevin se pravidelnému natírání nevyhnete. Dřevěné fasády z odolných dřevin bez ošetření postupně šednou – získávají „stříbrnou patinu“. Většinou se jedná o provětrávané fasády.

Pro představu detailního postupu, jak se dřevěná provětrávaná fasáda instaluje, konkrétně na příkladu systému neviditelného uchycení Techniclic, si můžete přečíst tento článek: "Ukázková realizace montáže dřevěné provětrávané fasády krok za krokem" od Fasády & Terasy s.r.o..  

Tip: Více o dřevěných fasádách se dočtete v dalším článku: Stále moderní dřevěný obklad fasády


Dřevoplastová fasáda NaturInForm

Modernějším materiálem jsou fasády z wpc. Dřevoplastové fasády, který využívají předností obou svých vstupních surovin – dřeva a plastu. Díky plastové složce jsou tyto fasády rozměrově stabilnější, odolnější a hlavně stálobarevné. Dřevo pak dodává materiálu přírodní vzhled a pevnost. Stejně jako dřevěné fasády i dřevoplastové (wpc) fasádní obklady se dodávají jako prkna a uchycují se na podkladní konstrukci, zpravidla pomocí kovových klipů (spojek). 


Foto: Cembrit a.s.


Dalšími moderními fasádami jsou například vláknocementové fasádní desky (např. Cembrit), které mají své zbarvení přímo v hmotě a na povrchu je částečně průhledná glazura. I tento materiál je vysoce odolný proti vlhkosti, UV záření a nečistotě. Fasáda má bez ohledu na počasí stále stejný matný vzhled. I tyto fasády jsou zpravidla odvětrávané a skvěle se vzhledově doplňují s hřejivou dřevěnou fasádou.

Ať již zvolíte jakýkoliv dostupný materiál, dbejte na to, aby fasáda zapadla do svého okolí. Dům, zahrada případně i širší okolí by měli tvořit harmonický celek.

Foto: Vetedy Group, Fasády & Terasy s.r.o., Cembrit a.s.



Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana