Dřevěné terasy 2: Druhy dřevěných teras podle způsobu montáže

 
Dřevo je krásný přírodní materiál, který vnese dotek přírody do interiéru i exteriéru. Vybrané dřeviny jsou i vhodným povrchem pro venkovní terasy, balkony a plochy kolem bazénů.

Dřevěná terasa z tropické dřeviny padouk po čase bez ošetření ochranným nátěrem získá krásnou stříbrnou patinu. Způsob uchycení - systém Softline. (Foto: Vetedy Group)

Pojďme si představit různé typy dřevěných teras z pohledu způsobu jejich montáže a jaké přednosti a případné nevýhody jednotlivé varianty přinášejí.


Dřevěné terasy s tzv. viditelným uchycením - "klasika"


Dřevěná terasa z garapy (montáž s viditelnými vruty)
Foto: Fasády & Terasy s.r.o.

Viditelné uchycení neboli viditelný spoj – tím je označena „klasická“ montáž, kdy se terasové prkno přišroubuje k podkladu z vrchu. Na šíři prkna se používají dva vruty, u tvrdších dřevin je nutné předvrtání prkna. Takovou dřevěnou terasu poznáte podle toho, že jsou na jejím povrchu vidět pravidelné, opakující se řady hlaviček vrutů.

Klasické uchycení skrz prkno je jedinou možnou variantou u všech méně stabilních dřevin, které výrazněji mění svůj objem vlivem změn vlhkosti okolí. Pokud byste je totiž chtěli připevnit některým ze skrytých spojů, hrozilo by uvolnění prkna při větším seschnutí.

Terasové prkno určené pro tento typ montáže poznáte podle toho, že nemá na boku ani vespod vyfrézovanou žádnou drážku pro vsazení klipu.  Jeho povrch může být hladký nebo protiskluzově drážkovaný.

Dřevěné terasové prkno s jemným protiskluzovým drážkováním určené pro klasickou montáž přivrtáním shora skrz prkno.
Foto: Fasády & Terasy s.r.o.

 
Tento typ montáže venkovních dřevěných teras se používá u všech evropských dřevin, u sibiřského modřínu, z exotických dřevin je to např. garapa, bangkirai, massaranduba, tatajuba a další.
Pochopitelně tímto způsobem můžete instalovat i dřevěná prkna na terasy ze stabilnějších exotických dřevin a terrmoborovice (tepelně upravené dřevo severské borovice, tzv. thermowood), pokud tyto nejsou vybavena boční drážkou pro skrytý spoj (viz níže).

Nevýhody tohoto způsobu montáže: 
- narušení povrchu prkna a riziko vzniku třísek v okolí místa navrtání
- u tvrdých dřevin nutnost předvrtávání prken, což prodlužuje čas potřebný na pokládku
- řady hlaviček vrutů na terase mohou často působit rušivě
- v případě použití nekvalitních vrutů je u některých dřevin riziko černání v jeho okolí (např. u dřeviny bangkirai je použití nerezových vrutů nutností)

Výhody:
- možnost použití pro jakoukoliv dřevinu a prkna, tedy i pro méně kvalitní materiály
- zpravidla nižší cena za materiál

Dřevěné terasy se skrytým spojem

Skryté spoje jsou elegantnějším řešením montáže dřevěných teras, protože při instalaci nedojde k narušení povrchu prkna a vzniku řady hlaviček s vruty. Jak již bylo řečeno, není však vhodný pro všechny materiály.

Z tzv. „skrytých spojů“ je častější spoj pomocí spojek vkládaných do drážek v boku prkna. Tyto spojky (nazývané též „klipy“), jsou pak přivrtány k podkladnímu hranolu a drží tak prkno na svém místě. Povrch prkna tedy vůbec není narušen vrtáním a nevzniknou tak žádné třísky způsobené porušením povrchu. Dřevěná terasa s bočním uchycením je krásně esteticky i pocitově „čistá“ - bez rušících hlaviček vrutů. Klipy však můžete zahlédnout v mezerách mezi prkny.

Dřevěné terasová prkna bývají pro tento typ spoje zpravidla již připravena od výrobce. Drážka bývá po celé délce (boku) terasového prkna.



Pro tento typ uchycení dřevěné terasy je nutné již pečlivěji volit materiál. Využívají se buď stabilní tropické dřeviny (Teak, Ipe, Merbau, Cumaru) nebo tepelně upravené dřevo evropských dřevin (Thermojasan nebo Thermoborovice).

 



Dřevěné terasy s neviditelným uchycením Softline®

Unikátní řešení skrytého spoje, a to pod prknem, vyvinula lucemburská společnost Vetedy Group (u nás zastoupená firmou Fasády & Terasy, s.r.o.). Jejich patentovaný systém neviditelného uchycení Softline® nabízí velmi přesnou a snadnou montáž. Klipy se instalují na podkladní hranol a na ně jsou nasazena terasová prkna, která mají už od výrobce přesně vyfrézované drážky na své spodní straně. Spojky jsou tak úplně skryté pod prkny. Navíc dochází i k izolaci prkna od hranolu a tím se prodlužuje životnost takové dřevěné terasy.
Součástí uchycujícího klipu je i část přesně vymezující mezeru, takže instalace terasy je dokonale přesná s jednotnými rozestupy.

Klip Softline pro montáž teras s neviditelným spojem pod prkny (Foto: Vetedy Group)


Stejně jako u skrytého „bočního“ spoje, i u dřevěných teras se systémem Softline® je povrch krásně hladký a bez třísek a můžete po něm chodit i zcela na boso. Díky peru a drážce, které na čelech prkna napojují, na sebe prkna podélně přesně navazují.
Pro tento systém uchycení se pochopitelně musejí také využívat pouze stabilní dřeviny – aktuálně je to Teak, Ipe, Merbau, Padouk, Jaya nebo Cumaru.

Dřevěná terasa Softline s uchycením pod prknem
 Foto: Vetedy Group

Způsob montáže dřevěných teras je tedy silně svázán s použitým materiálem - ať již dřevinou, tak typem prkna (s či bez drážky). Při jejich výběru je proto dobré dbát nejen na cenu, ale i na účel použití (např. budeme chodit na terase na boso?, budeme si na ni sedat v plavkách?), očekávanou životnost (ta je vyšší v případě tvrdých dřevin) a požadavky na údržbu (nutnost ochranného nátěru u měkčích dřevin). 

Další související články v Blogu na téma Terasy:
Dřevěné terasy 3 - Dřeviny

Aktualizováno: 14. dubna 2021

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana