Úsporná zahradní svítidla

Dřevěná terasa osvětlená LED pásky
 (Foto: IG @floors4you.ro, terasa Sofline od Vetedy Group)



Přichází jaro a s jarem také přípravy na léto. Mnozí stavitelé budující si nové krásné bydlení budou řešit exteriérové úpravy kolem domu. Jejich nedílnou součástí budou i zahradní svítidla.

Správný výběr zahradního svítidla je pochopitelně základem úspěchu. Základními požadavky při výběru zahradního svítidla bude jeho dlouhá životnost, odolnosti proti prachu či vodě a také co nejnižší náklady na provoz.

Jaká zahradní svítidla jsou nejúspornější? Při snaze o maximální úsporu nákladů se budou nabízet dva základní druhy zahradních svítidel – solární lampy do zahrady a LED osvětlení do zahrady.

Dřevěná terasa Softline ze dřeva Merbau se zabudovanným LED osvětlením (Foto: Vetedy Group)




Solární lampy do zahrady 


Solární lampy do zahrady jsou skvělým řešením zejména přes letní období, kdy je dostatek slunečního svitu, který nabije baterii uvnitř solárního svítidla. Zahradní solární lampy se při dobrém počasí dají využívat zhruba od dubna do září.

Jak solární lampy do zahrady fungují? Zcela jednoduše. Fotovoltaický článek přemění sluneční záření na elektrickou energii, která pak napájí zdroj světla. To již samo o sobě naznačuje, že náklady na provoz solárních zahradních svítidel jsou nulové.

Na zimu se doporučuje solární lampy raději schovat a vyndat z nich baterii. Údržba solárních lamp je také velmi jednoduchá. Stačí je otřít vlhkým hadrem, zejména proto, aby se solární panel zbavit nečistot a prachu a mohl dobře fungovat.

Hlavní nevýhodou solárních zahradních svítidel tedy zůstává určitá sezónnost jejich využití.

LED zahradní svítidla 

Zahradní svítidla využívající LED technologii jsou také velmi úsporným řešením. LED diody mají opravdu velmi malou spotřebu elektrické energie a hlavně mají velice dlouhou životnost a nevadí jim a ni časté vypínání a zapínání. 

Navíc jsou dodávány v různých variantách typech, až už jako klasické samostatně stojící LED lampy, nástěnná světla na fasádu či třeba LED světelné pásky. 


Nejspíš už znáte zapuštěná světla do sádrokartonu instalovaná v interiérových podhledech bytů a domů. I u venkovního osvětlení můžete světlo elegantně začlenit do pochozí plochy, ať již podél příjezdových cest pro lepší orientaci za tmy nebo přímo v podlaze terasy. 



Pro příjemnou atmosféru si navíc můžete vybrat i z různých barevných variant LED diod, od teplé bílé, studené bílé po denní bílou.


V posledních letech jsou již k dostání i zahradní svítidla kombinující obě výše zmíněné technologie. Takové svítidlo je vybaveno LED diodami pro svícení a solárním panelem pro výrobu energie.
Tím jsou zajištěny nulové náklady na provoz a zároveň velmi dlouhá životnost tohoto zahradního svítidla.


Další články k tématu osvětlení:
6 tipů, jak si vánočně osvětlit terasu a zahradu






Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana