Jak na dekorační polštáře do vašeho interiéru - šijeme podle vlastní fantazie

Dekorační polštáře podle vlastní fantazie

Dekorační polštáře jsou nepostradatelným doplňkem každé pohovky, každého křesla či židle. Neplní však pouze funkci praktickou, ale svou barvou, tvarem a vzorem také důležitý účel estetický. Polštáře různých tvarů a velikostí interiér zajímavě doplňují a „dotahují“. K jejich výrobě můžeme použít jak netradiční textilie, tak menší zbytky dekoračních látek, které dosud zahálely ve skříni a různě je nakombinovat. Jednotlivé dekorační polštáře můžeme od sebe odlišit různými způsoby zapínání (na knoflíky, tkaničky apod.) nebo je doplnit vsadkami, tak jako u těch, které jsem před časem ušila pro naši chaloupku.

Upozornění! V návodech nejsou uvedeny přídavky na švy a lemy. Na lemy a obruby přidejte 1,5 – 2cm, na švy 1 cm. Neuvádím také potřebné začišťování okrajů „entlem“, které beru jako samozřejmost a jejichž uvádění by zbytečně návody prodlužovalo.

Čtvercový dekorační polštář 40x40 se vsadkou

Čtvercový dekorační polštář 40x40 cm se vsadkou
Čtvercový dekorační polštář 40x40 cm se vsadkou

Velikost polštáře: 40 x 40 cm
    Materiál:
  • 2 ks 40x40 cm vzorované plátno
  • 1 ks 40x40 cm vzorované plátno (stejné nebo i jiné) na vsazovaný pootočený čtverec
  • 1 ks 40x40cm a 1ks 20x20 cm režné (např. bílé) plátno
  • 4 knoflíky
  • výplň polštáře
(Pozn.: Na lemy a obruby přidejte 1,5 – 2cm, na švy 1 cm.)

Střih na dekorativní polštář 40x40 cm

Návod na šití čtvercového dekoračního polštáře:

Ozdobný vzorovaný lem je široký 9 cm, z rubové strany je na zpevnění podšitý režným plátnem (můžete asi použít i pevnější nažehlovací vlizelín). Na lemu ve středech stran vyšijeme 4 knoflíkové dírky. Lem vsadíme a všijeme mezi vzorovaný (=zadní díl) a režný (bílý) (=přední díl) čtverec velikosti 40x40 cm. Polštář otočíme, vyplníme a otvor zašijeme. Vsadku začistíme (můžeme opět vyztužit vlizelínem) a obroubíme. Do rohů vsadky (na líc) našijeme knoflíky a přichytíme na polštář.
Tip: pokud vsadku ušijeme oboustrannou z různých látek (a na obě strany přišijeme knoflíky), můžeme podle chuti vzhled polštáře měnit.


Obdélníkový dekorační polštář

obdélníkový polštář
Obdélníkový dekorační polštář

Velikost polštáře: 40 x 34 cm
    Materiál:
  • 2ks 40x34 cm nebo 1ks pruh 34x80 cm základní látky přeložený na půl (u mne pruhovaná látka)
  • 1ks 25x34 cm látky na klopu (u mne bílá)
  • vlizelín
  • 3 knoflíky

Návod na šití obdélníkového dekoračního polštáře:

Základní látku sešijeme líc/líc na bocích a u dna.a otočíme lícem ven.
Látku na klopu vyztužíme zažehlovacím vlizelínem. Vyztuženou klopu přeložíme napůl líc/líc, tak aby nám vznikl pruh o velikosti 12,5x34 cm, který na krátkých bocích sešijeme. Otočíme lícem ven a vyšijeme do ní 3 podélné knoflíkové dírky v následujících rozestupech: 6 cm od okraje – střed 1. dírky – 11 cm mezera – střed 2. dírky – 11 cm mezera – střed 3. dírky - 6 cm k okraji.
Hotovou klopu nyní přiložíme líc/líc k zadní straně polštáře a k zadnímu dílu přišijeme, ponecháme jen malý otvor, kterým polštář naplníme. Potom šev došijeme a klopu překlopíme tak aby byly švy skryty pod klopou. Podle klopy si vyznačíme na základní látce místa pro přišití knoflíků a knoflíky přišijeme a klopu přichytíme. Rukou můžeme jemným skrytým stehem klopu na bocích přichytit k základní látce, aby neodstávala.


Čtvercový polštář 40x40 s okrajem z překládaných pruhů

čtvercový dekorační polštář 40x40 cm

Velikost polštáře: 40x40 cm
    Materiál:
  • 1 ks 40x40 cm a 4 ks 12x40 cm základní látky (u mne jednobarevná)
  • 1 ks 40x40 cm doplňkové látky (u mne pruhovaná)
  • 4 knoflíky
  • vlizelín
  • výplň polštáře
(Pozn.: Na lemy a obruby přidejte 1,5 – 2cm, na švy 1 cm.)

Návod na šití dekoračního polštáře:

Všechny čtyři pruhy o velikosti 12x40 cm vyztužíme pomocí nažehlovacího vlizelínu. Pruhy přeložíme na polovinu (rub na rub) tak, aby nám vznikly čtyři pruhy, oboustranně lícové, o velikosti 6x40 cm.
Tyto čtyři pruhy položíme na lícovou stranu zadního čtverce 40x40 tak, aby se střídavě konce pruhů křížily jednou nahoře a jednou dole. Na tuto vrstvu ještě položíme lícem dolů (tedy směrem k líci zadního čtverce) čtverec doplňkové (středové) látky a všechny vrstvy dobře sešpendlíme.
Tyto 3 vrstvy pevně sešijeme. (Můžeme i nejdříve přišít pruhy k zadnímu čtverci a pak teprve přišít středový čtverec. Jen pozor, aby švy pěkně seděly na sobě.
V každém případě ponecháme na boku malý otvor pro naplnění výplní, který následně také zašijeme. Pruhy v místě překladů spojíme/dozdobíme pomocí knoflíků.
(Pozn.: pruhy mohou být pochopitelně i širší, než 6x40 cm, záleží jen na Vás, jak zapojíte svou fantazii a kolik máte k dispozici materiálu.)

PS: Omlouvám se za horší kvalitu fotografií. Neměla jsem při ruce kvalitní foťák. Pokusím se dodatečně nafotit lépe.

Další návody na šití:
Návod na penál na pastelky nabo fixy

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana