Jak na vosy? O našem boji s nezvanými podnájemnicemi...

Chalupa ozdobená "lucerničkami" v podobě lapačů vos
Jak hlásají titulky a články, letošní léto je nejen na naše poměry nezvykle horké a suché, a navíc vyznačuje se i další velkou nepříjemností a to jsou vosy. Prý se kvůli nedostatku potravy a vody v přírodě více stahují k lidským obydlím a letos jich je snad ještě víc než jiné roky.

Vosí invaze bohužel zasáhla i nás. Nikdo je nezval, a přesto se spokojeně usídlily v naší střeše v zateplení půdy, vesele poletovaly po celé zahradě a pokud jsme chtěli vejít do domu, museli jsme se probojovat územím minimálně pěti až deseti vos. Jakékoliv pití či občerstvování venku bylo velmi rizikové, pokud jste si tedy nechtěli spolu s jablkem zakousnout i pruhovanou kamarádku.

Navíc jsme netušili, že je nejmladší člen naší rodiny, na vosí bodnutí alergický. Měl totiž ve svém prozatímním životě to štěstí, že jej žádná vosa ještě nebodla.

Ale pochopitelně to jednou přijít muselo a protože pravděpodobnost bodnutí byla v tomto vosami zamořeném území opravdu vysoká, není divu, že v pondělí podvečer náš téměř šestiletý hošík na jednu „milou“ pruhovanou vosu bosou nohou šlápl. (Asi není potřeba se zmiňovat, kolikrát jsem jako starostlivá matka během odpoledne opakovala, ať neběhají po trávníku bosi, aby na nějakou vosu nešlápli...)

Nepřeji vám zažít tu reakci, slyšet ten úděsný brek „že se ta bolest nedá vydržet“ a vidět, jak vám před očima dítě natéká v obličeji a flekatí po těle, až je k nepoznání. Neminula nás pochopitelně zběsilá jízda na dětskou pohotovosti a nakonec i přenocování v nemocnici na pozorování (o stavu našeho zdravotnictví se tu raději nebudu rozepisovat). Naštěstí vše dopadlo dobře, ale o to více nás tížila otázka, jak se zbavit vos?

Jak na vosy?

Rady jak na vosy jsou různé. Můžete použít přírodní prostředky (hřebíčkový olejíček, citronelový olej, prý funguje i bazalka), které je odpudí, smrtící insekticidy, nebo je pochytat do lapačů vos.

První krok - sprej proti vosám

Protože u nás nestačilo pouhé odpuzování, museli jsme zvolit co nejsilnější zbraně. Vskutku se štěstím se nám podařilo sehnat jeden z posledních sprejů proti vosám a sršňům, které byly ještě k mání, a to s označením „Hasičák“ na vosy a sršně. Evidentně zásobování nestíhá a tak jsou spreje na vosy vyprodané a nedostupné zboží.

Protože se nedá až k místu vchodu do hnízda ze žebříku dostat, museli jsme insekticid nastříkat z dálky. Ale dle nápisu prý funguje až na 5 metrů... A protože se dokonce některé vosy prokousaly zateplením a škvírami mezi palubkami vlétly i dovnitř na půdu, zkusili jsme těmito škvírami pomocí brčka nastříkat insekticid i opačným směrem.
Insekticid postupně zabral a chroustání, které se předtím neustále zpoza palubek ozývalo, začalo pomalu slábnout a ozývalo se občasné zabzučení, ale venku bylo vos stále dost.

Druhý krok - lapač na vosy

Vyrobit lapače na vosy bylo opravdu snadné. PET lahví jsme měli v zásobě dost, podle návodu z internetu jsme je přestřihli ve ¾ výšky, a odstřihnutou vrchní část jsme pak hrdlem dolů zasadili zpět do lahve a zalepili. Pak stačilo jen nalít vábící tekutinu a zavěsit podél chalupy.



Ukázalo se, že reklamou opěvovaný ovocný sirup ze supermarketu sice vosy přivábí, ale vesele si dál v lahvi přežívají, a dokonce se jim dařilo i vylétat opět ven.  Zato pivo se stalo velmi úspěšnou vábničkou i zabijákem vos. Během večera v jedné z lahví plavalo už 10 vos a postupně přibývaly další.
Je až neuvěřitelné, jak jsou vlastně vosy hloupé, že létají jen podél stěny a nedokáží najít cestu ven!

Postupně se nám pomocí insekticidu a rozvěšení lapačů podařilo množství poletujících vos eliminovat na únosné minimum. Sice si stále musíme dávat pozor, hlavně náš malý alergik, ale alespoň už nejsme obletováni několika vosami najednou a můžeme bez obav vcházet a vycházet z domu.

Jen je otázkou, jak se situace vyvine za pár dní. Insekticid hlásá působnost 1 týden a momentálně nelze sehnat další. Musíme tedy doufat, budou dodávky insekticidů obnoveny dříve, než se vosí podnájemnice z našeho útoku vzpamatují...
Držte nám palce tak, jako my držíme palce vám v boji proti letošním vosím nájezdům.

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana